Poblament animal

Invertebrats i vertebrats

Borinot
Borinot

    No cal dir la gran dificultat que representa, fer una aproximació a la fauna que podem trobar als nostres boscos de la Serra de Marina, no tan sols per la seva diversitat, sinó també per la seva mobilitat, cosa que dificulta ubicar-la i concretrar-ne la seva distribució en el territori.

Per començar direm que és necessari tenir present que els invertebrats són clarament molt més abundants i diversos. Simplement dir que de cada cent animals que trobéssim, vuitanta serien insectes!!. Aquest grup zoològic és de llarg el més abundant i en les nostres contrades mediterrànies és especialment remarcable. 

Llagosta migratòria
Llagosta migratòria

INSECTES:

Farem esment sobretot, als ordres dels lepidòpters (papallones), coleòpters (escarabats), himenòpters (formigues, abelles, abellots i vespes) i ortòpters (llagostes i saltamartins) i hemípters (xinxes de camp, cigales...). Moltes espècies són conegudes per la seva bellesa, o per la relació que tenen amb els humans i amb diverses plagues que afecten als nostres boscos.

Formiguer
Formiguer

Algunes papallones de la Serralada....

La diversitat de papallones és notable: papallona dels cards, melanargia, pyronia....darrerament però s'està observant una devallada en el nombre d'espècies....

Pel que fa les papallones diurnes, destacarem la papallona de l'arboç (Charaxes jasius). És una papallona de gran tamany, que en la seva forma d'eruga la trobarem sempre lligada a l'arboç i que d'adulta la veurem sobrevolant i planejant fins i tot amb les seves grans ales, a la recerca de fruita o qualsevol resta d'aliment amb sucs dels que alimentar-se...fins i tot excrements frescos d'altres animals... Un altre lepidòpter lligat a l'alzinar és l'eruga peluda de l'alzina (Lymantria dispar). El mascle, d'hàbits diurns, és de color marronós i més petit que la femella que és blanca i més gran. Les erugues ataquen molts arbres, però sobretot alzines, representant molt sovint una plaga que pot afectar a extensions importants de bosc..

Vertebrats : amfibis, rèptils, aus i mamífers....


Gripau comú
Gripau comú

   AMFIBIS I RÈPTILS

A l'hora de descriure els amfibis i rèptils de l'alzinar, hem de recordar la variabilitat d'aquest tipus de bosc, en especial pel que fa al grau d'humitat i insolació. Recordem que els amfibis necessiten un grau elevat d'humitat ambiental, per les característiques de la seva pell i els rèptils depenen molt de la temperatura, per regular les seves funcions vitals. Combinant aquests dos factors podrem trobar al llarg de les nostres rutes, ambients diversos, més o menys favorables a aquests tipus d'animals; així no podem trobar el mateix poblament d'amfibis als marges del camí, que en una clotada frescal al fons d'una torrentera, o a les rodalies d'una font o d'una bassa. Tanmateix no esperarem trobar els mateixos rèptils dins del bosc tancat, que en un roquissar prop d'una vinya.

En general les poblacions d'amfibis de la zona s'han vist força reduïdes els darrers temps. Cal atribuir aquest fet a vàries causes, però principalment podem esmentar les seguënts:
- Vulnerabilitat general dels amfibis a les infeccions (fongs-quítrids)
- Pressió humana i alteració dels hàbitats.
- Sequera i pèrdua de punts naturals de reproducció.
Cal tenir en compte que la fina pell dels amfibis, per on respiren  parcialment, els fa especialment vulnerables als canvis ambientals i als agents patògens. Per altra banda, com ja és conegut, necessiten el medi aquàtic  per reproduir-se, cosa que representa una seriosa limitació en un medi com la Serralada de Marina., on no sovintegen els punts d'aigua permanents.
De tota manera podem esmentar algunes espècies que sense ser abundants, podem trobar al massís:
- Salamandra (Salamandra salamandra)
-Tòtil  (Alytes obstetricians)
-Granota  verda ( Pelophylax perezi)
- Gripau comú (Bufo bufo)
- Gripau corredor ( Bufo calamita) 



Serp verda (Malpolon monspessulanus)
Serp verda (Malpolon monspessulanus)
Serp d'Esculapi (Zamenis longissimus)
Serp d'Esculapi (Zamenis longissimus)

Pel que fa als rèptils presents a la Serralada, com podem imaginar tractant-se d'animals poiquiloterms , és a dir de temperatura corporal variable, el factor insolació condicionarà en gran manera la seva presència i abundància, i caldrà tenir en compte els diferents ambients  que podrem trobar en les nostres rutes: camins, brolles, vinyes, boscos....

Dintre del grup zoològic dels rèptils considerarem tres classes: 

  1. - Tortugues o quelonis
  2. - Saures
  3.  - Ofidis

Pel que fa a les tortugues direm que tot i està extinguida al nostre massís, encara és possible trobar algun exemplar de tortuga mediterrània (Testudo hermanni), segurament escapada o alliberada pels humans, així com d'altres espècies exòtiques.

Pel que fa a la tortuga de rierol (Mauremys leprosa), era la tortuga d'aigua típica mediterrània, però al nostre massís és ja molt escassa, entre d'altres raons, per la competència de l'exòtica tortuga de Florida.


Sargantaner gros
Sargantaner gros

Tradicionalment la relació dels humans amb les serps, no ha estat bona. Per raons culturals o per una prudència atàvica relacionada amb la perillositat d'algunes espècies, en general la gent té una actitud de despreci  o animadversió vers aquests bells animals. Cal aprofundir en el seu coneixement, per desfer part d'aquestes actituds negatives. Al nostre massís, podem considerar que les serps són força freqüents, donat que les condicions ambientals els són força favorables, però el nombre d'espècies resulta limitat.

Destacarem sobretot les següents espècies per la seva abudància relativa:

  1. Serp verda (Malpolon monspessulanus)
  2. Serp blanca (Rinechis scalaris)
  3. Serp de collaret (Natrix natrix)

En menor freqüència també:

  1. Serp d'aigua ( Natrix maura)
  2. Serp d'esculapi ( Zamenis longissimus)



Dintre el grup del saures inclourem les sargantanes, els llangardaixos i els dragons.

De sargantanes en considerarem dues espècies (n'hi ha més), el sargantaner gros (Psammodromus algirus)  i la sargantana de paret (Podarcis hispanica). La primera amb la cua més llarga, és més desconfiada i més pròpia  de boscos i brolles, mentre que la segona és més típica dels pobles ,( encara que també la podem trobar a espais oberts i als marges dels camins prenent el sol), és més petita i plana.

Dins aquest grup també hem de considerar el llangardaix ocel.lat (Timon lepidus); el reconeixerem pel seu color verd amb taques blaves laterals , però sobretot pel seu tamany, en alguns casos fins al mig metre, cosa que el fa el més gran d'Europa!!

Molt més modestos són els dragons (Tarentola mauritanica). Com ens indiquen les seves pupil.les verticals és d'hàbits nocturs, i és per això que el veurem a la nit, a les parets de les cases vora els fanals, cercant possibles preses atretes per la llum. Poden estar actius també de dia i els veurem en zones de brolles pedregoses o murs de les vinyes, enfilant-se verticalment amb els seus dits dotats d'unes ventoses, formades en realitat per una colla de petits ganxets. El seu aspecte i la presència en medis humanitzats, fa que sovint siguin confosos com un animal potencialment perillós; al contrari, ha de ser respectat com a beneficiós per l'home, per tal que col.labora a controlar poblacions d'insectes, alguns perjudicials.

Aguila marcenca
Aguila marcenca

AUS

    Val a dir que el nombre d'espècies d'aus que podem trobar al nostre massís és força important. Això és degut a la varietat d'ambients que acull, però també a la situació geogràfica que ocupa, que fa que sigui lloc de pas de moltes espècies migradores. 

Val a dir, que si bé sempre és convenient anar proveït d'uns petits allargavistes quan hom surt a observar ocells, en el medi forestal on els ocells passen fàcilment desapercebuts o com a molt es deixen veure fugaçment travessant un camí, ens guiarem més per les veus i els cants que per l'observació visual.

En aquest sentit, un grup interessant d'aus són aquelles que podem anomenar "alertadores". En efecte, en el moment que penetrem en una zona boscosa, serà fàcil que ens sorprengui una veu d'alarma procedent d'un gaig, un pigot o un merlot. Aquestes aus emeten aquests sons d'alerta dirigits als seus congèneres, però de retruc alerten a tots els habitants del bosc de la presència d'un estrany.

Mascle de merla-merlot
Mascle de merla-merlot

El merlot (Turdus merula) és el mascle de la merla, que és un ocell de tamany mitjà, molt freqüent a les nostres contrades, tant a muntanya com en zones arbrades de la plana, fins i tot als jardins i parcs del nostre poble. Això si, necessita la cobertura vegetal on amagar-se i niuar. El veurem fugir tot emetent el seu crit d'alarma, enmig del sotabosc, buscant un amagatall. El mascle és de color negre amb el bec groguenc i la femella marronosa.

El seu cant és dels més bells que podem sentir, sobretot quan es fa fosc i a trenc d'alba dels matins de primavera. És una espècie sedentària que s'alimenta de fruits diversos ( els d'heura li agraden molt) , però també d'invertebrats (cucs, insectes..) que troba esgarrapant el terra del bosc.

Gaig
Gaig

Una altra alertadora, aquesta molt més fàcil d'observar, és el gaig (Garrulus glandarius). És en ocell del tamany d'un colom, amb una coloració molt atraient, malgrat tractar-se d'un parent dels corbs. La seva bella coloració, es veu complementada amb uns ulls blaus i un plomall de petites plomes capilars blanques i negres, que pot enlairar quan li interessa. La seva veu d'alerta és un crit estrident que recorda una mica a la veu de la garsa (Pica pica) de la que també és parent, l'onomatopeia del qual li dóna el seu nom de "gaig".

És també una espècie sedentària, però clarament boscana, això vol que no la trobarem en indrets més humanitzats i oberts. Buscarà sobretot els alzinars, rouredes i sureres, ja que mostra una gran predilecció per les glans, fruits que no solament consumeix directament, sinó que emmagatzema, de vegades enterrant-los i col.laborant d'aquesta manera a la seva expansió. També consumeix però, com a còrvid que és, una gran varietat d'aliments, tant d'origen animal com vegetal.

Pigot verd
Pigot verd

Parlant d'ocells que fan notar la seva presència , hem d'esmentar el picot verd (Picus viridis). Es tracta d'un ocell de talla mitjana, de coloració verdosa general i que podem considerar força abundant al nostre massís. Això és degut a la seva capacitat de viure en ambients diversos: boscos, brolles amb arbres aïllats,...i la seva alimentació a base d'insectes, mostrant una certa preferència per les formigues. El podrem veure creuant el camí a mitja alçada, amb el seu vol ondulant, mentre emet la seva "rialla cridanera" que recorda en certa manera el renillar d'un cavall.

Com fan tots els seus parents, el seu fort bec i les proteccions internes cranials, li permeten colpejar els troncs vells i foradar-los per fer el seu niu.

Val a dir que cada cop li costa més trobar arbres vells i morts, ja que molts són cremats o tallats abans. Resulta de gran importància mantenir aquests arbres, ja que a més de proporcionar niu i refugi a multitud d'espècies d'aus i mamífers, també afavoreixen la presència d'invertebrats que troben el seu aliment en la matèria vegetal en descomposició i en conseqüència,  tot plegat afavoreix l'augment de la biodiversitat. 

Els "bons cantaires"

Dins aquest gran grup inclouem tots aquells ocells que, sent de diferents famílies,podem agrupar per la bellesa  del seu cant.

Potser un dels cantaires que podrem observar amb més facilitat en tota mena d'ambients arbrats, serà el pit-roig (Erithacus rubecula).
Es tracta d'un petit ocell marronós d'aspecte arrodonit i característic pit vermell (sobretot en els mascles en època de zel). És una espècie sedentària, però a l'hivern la població augmenta amb exemplars vinguts del nord d'Europa; és aleshores quan serà més fàcil observar-lo, fent petits vols a poca alçada entre el brancatge dels arbres i arbusts.
El seu cant lleuger i melodiós resulta inconfusible, així com el seu curt reclam metàl.lic. Normalment solitari, va sempre a la recerca de petits animalons dels que s'alimenta, encara que a la tardor complementa la dieta amb fruits i llavors. El seu fi bec, ens indica la seva preferència insectívora. Val a dir però, que darrerament està incorporant una menja fins ara fora del seu abast: les glans. Aquests fruits resultaven massa grans i durs pel pit-roig, però ara amb el trànsit rodat, apareixen milers de glans trinxades a les carreteres i camins, resultant una  farina de gran valor alimentici pel  petit cantaire.


Pinsà mascle
Pinsà mascle

Un altre moixó que podrem observar i sentir fàcilment al llarg de les nostres sortides i molt valorat pel seu cant, és el pinsà (Fringilla coelebs).

Es tracta d'un ocell del tamany d'un pardal, amb una coloració més vistosa en el cas del mascle, però amb unes plomes blanques a la cua i a les ales, que el fan fàcil de reconèixer, tant el mascle com la femella. Durant l'hivern formen estols separats mascles i femelles, i els podem veure en espais oberts, cercant llavors de les que s'alimenten. El seu cant format per una cascada potent de dotze notes, encara que variable localment és fàcilment identificable, ja que sempre acaba amb les mateixes notes. El mascle és sedentari, però les femelles i els joves poden realizar migracions més o menys importants. La seva alimentació és bàsicament granívora, com és característic de la seva família (fringílids). Fa el niu camuflat entre les heures, entapissat de molses i líquens i aprofitant una enforcadura a mitja alçada de l'arbre.


Verdum
Verdum

A aquesta mateixa família pertanyen altres ocells ben coneguts per la bellesa del seu cant o del seu plomatge, com les caderneres, els verdums, els lluers o els gafarrons. Els seus  atractius han provocat la seva captura abusiva i el seu empresonament injust, simplement pel gaudi humà. Actualment la llei regula i controla aquesta pràctica.

Es tracta d'unes espècies fonamentalment granívores i que trobarem preferentment en espais oberts, com brolles arbrades, camps de conreu, horts i erms periurbans. Cal destacar el cas de la cedernera que, com  indica el seu nom, mostra una gran especialització a l'hora d'alimentar-se de diversos tipus de cards.

Cadernera
Cadernera
Tallarol de casquet. Mascle
Tallarol de casquet. Mascle

Un altre grup d'ocells que podem considerar "bons cantaires" són els tallarols. Són diverses les espècies que podem trobar al massís, però en destacarem dues, potser les que més fàcilment podrem detectar en les nostres sortides per la Serralada: el tallarol de casquet (Sylvia atricapilla) i el tallarol cap-negre (Sylvia melanocephala). El seu cant tot i ser diferent en cada espècie, barreja  sil.labes carrespejants amb notes melodioses.

En tots dos casos hi ha diferència de coloració entre mascles i femelles. En el cap-negre solament el mascle té el cap d'aquest color, mentre que en l'altra espècie, el capell del mascle és negre i el de la femella vermell.

Tallarol cap-negre. Mascle
Tallarol cap-negre. Mascle
Cucut
Cucut

 

A l'hora de destacar algunes espècies d'ocells pel seu cant,  atenció especial mereix el cucut (Cuculus canorus). Ben segur que reconeixem el seu cant repetitiu que sona dins del bosc quan arriba el bon temps, però probablement no haguem tingut ocasió de veure'l mai.

Es tracta d'un ocell de tamany mitjà i coloració que recorda una rapinyaire i que per tant passa clarament desapercebut dins del bosc. Potser el costum més característic d'aquesta au és el seu "parasitisme" a l'hora de niuar.

En efecte, un cop triat el niu de l'espècie que considera més oportuna (pot variar força, segons la contrada), diposita el seu únic ou. El pollet quan neixi farà fora els ous originals, i els pares adoptius el criaran com si es tractés del seu fill.

A les nostres contrades, solament es troba a l'estiu i passa l'hivern al sud i est d'Àfrica, on troba temperatures més agradables. La seva alimentació consisteix bàsicament en erugues i d'altres invertebrats, raó per la qual cal tenir-lo en compte, a l'hora de controlar les poblacions de determinats insectes perjudicials.

Les mallerengues: equilibristes del bosc

Mallerenga emplomallada
Mallerenga emplomallada

Un altre grup de ocells que habiten els nostres boscos, i que podem considerar nombrós i fàcil d'observar i sentir, és la família de LES MALLERENGUES i que nosaltres col.loquialment anomenarem "equilibristes". Per què anomenar-los així?, doncs perquè són autèntics mestres en l'art de moure's pel brancatge fent tota mena d'equilibris i filigranes a la recerca dels insectes que formen preferentment la seva dieta.

Parlarem de la mallarenga carbonera, per ser potser la més comuna en tots els ambients boscans, però cal tenir també en compte la mallarenga blava, la petita, l 'emplomallada i la cua-llarga.

Totes elles són presents a la serralada de Marina, en major o menor abundància i mostrant preferència per uns o altres ambients.

Les grans caçadores

Rapinyaires diurnes i nocturnes

Duc (Bubo bubo)
Duc (Bubo bubo)
Astor (Accipiter gentilis)
Astor (Accipiter gentilis)
Gamarús (Strix aluco)
Gamarús (Strix aluco)

Entrem ara en un grup d'aus conegudes com "rapinyaires", és a dir de dieta carnívora i hàbits caçadors. Les agruparem en diurnes i nocturnes. Veurem que són dos grups d'aus evolutivament força diferenciades, però que comparteixen el tipus d'alimentació i algunes característiques anatòmiques comunes, com són les urpes fortes, amb ungles llargues i el bec afilat i corbat cap avall.

Una i altra característica, ens indiquen el paper depredador d'aquestes aus dins l'ecosistema. Hem de dir també, que cada grup "té molt ben après", quin és el seu "horari de caça".

En efecte, si alguna rapinyaire de nit se li acut despistadament volar de dia, ràpidament multitud d'aus l'acosaran i la molestaran, fins que quedi novament inactiva. Es tracta d'una adaptació dirigida a evitar la competència per un mateix "nínxol ecològic", segregant els grups zoològics per horaris d'activitat.

Les adaptacions d'aquestes aus a la cacera nocturna són impressionants. Pel que fa a la visió nocturna, val a dir que posseixen uns ulls de sensibilitat 100 vegades superior a l'humana, i a més situats en posició frontal, amb la qual cosa aconsegueixen una visió estereoscòpica que els permet calcular amb precisió, la distància i posició de les preses. Per si això fos poc, el seu cap té un radi de gir de quasi 270 º, amb la qual cosa pot cercar les preses sense moure el seu cos i així evitar ser descoberta.

Però per caçar de nit, tan important com la vista és l'oïda, i per això les rapinyaires de nit, compten amb uns grans orificis auditius coberts de plomes i en posició asimètrica, de tal manera que el so arribi abans a una oïda que a l'altra, i així localitzar la presa amb més facilitat.

Un cop localitzada la posició de la presa, arriba el moment de capturar-la i per això, el vol ha de ser especialment silenciós. Això ho aconsegueixen tenint unes plomes especialment suaus i en el cas de les remeres alars, amb les vores "deflecades", és a dir sense els "ganxets" que uneixen les bàrbules de les plomes de les altres aus. D'aquesta manera, l'aire travessa silenciosament les plomes, quan l'animal mou les ales.

Arribat el moment de la captura, la nostra rapinyaire nocturna compta amb unes urpes fortes de quatre dits, amb un gran radi de mobilitat i dotats de llargues i primes ungles, encara que poc corbades, que ajuden a immobilitzar la víctima.

Destacarem les següents espècies:

Diurnes: aligot (Buteo buteo), esparver (Accipiter nisus) , astor (Accipiter gentilis), xoriguer (Falco tinnunculus)

Nocturnes: gamarús ( Strix aluco), mussol ( Athene noctua) , xot (Otus scops) , òliba (Tyto alba) i duc ( Bubo bubo).

Aligot (Buteo buteo)
Aligot (Buteo buteo)

Mamífers: els nostres parents propers...

Dediquem ara un apartat als mamífers, que podem trobar a la Serralada de Marina. Els dividirem segons la seva alimentació i començarem pels carnívors.

Val la pena aclarir que és molt difícil trobar mamífers terrestres de dieta exclusivament carnívora, però si que podem considerar aquells que són predominantment caçadors, encara que complementin la dieta amb d'altres aliments.

Fagina (Martes foina)
Fagina (Martes foina)

Pel que fa a la fagina o gorja blanca (Martes foina), direm que és un carnívor de petit tamany, d'uns 70 cm. sense comptar la cua, tenint en compte que el mascle és més gran que la femella. És de color marró fosc i amb una gran taca blanca característica al pit. El coll és de color marró més clar. Les orelles són petites i arrodonides, les potes curtes i la cua gran i peluda, per la mateixes raons explicades per la gineta.

El seu cos en forma de fus, li serveix per introduir-se a l'interior dels caus dels conills i rosegadors.

Podem reconèixer la petjada de la fagina perquè, a l'igual que els altres membres de la seva família (mustèl.lids) , posseix una petita membrana interdigital i les seves ungles són semiretràctils, de manera que quan camina queden marcades al terra fangós.

Pràcticament tots els animals neixen a l'època de l'any òptima pel seu desenvolupament, cosa que aconsegueixen gràcies a què el període de zel es produeix amb una antel.lació quasi matemàtica. Però no és aquest el cas de la fagina, ja que resulta que l'estació màxima de zel és l'estiu i la gestació dura uns dos mesos, amb la qual cosa el naixement dels petits es produiria a la tardor o a l'hivern, moment de l'any poc apropiat per donar a llum. Per a solucionar això, aquesta espècie (i d'altres) presenta un fenomen conegut com "implantació diferida", que consisteix en què l'òvul un cop fecundat, quedat implantat ( enganxat) a la paret de l'úter, però no es desenvolupa fins passat uns mesos, de manera que el part es produiexi a la primavera, quan la natura es més favorable pel creixement de les petites fagines.

Pel que fa al seu cau, escullen roques, forats als arbres, amagatalls sota la vegetació, i fins i tot graners de les cases de pagès!

La gineta (Genetta genetta) és el carnívor més característic dels nostres boscos. Malgrat la seva aparença felina, no pertany a aquesta família, sinó que pertany a l'estranya família dels vivèrrids. Si ens hi fixem bé, observarem uns trets en la seva anatomía externa, que ens permeten diferenciar-la.

En primer lloc la seva llarga cua, de color gris i negre a franges, que li serveix de timó en els seus ràpids moviments pel brancatge dels arbres. En segon lloc, el seu cap està dotat d'un llarg mussell, que recorda més el dels cànids que el dels felins. Les orelles són més aviat curtes i arrodonides, però li proporcionen una oïda admirable. Els seus grans ulls són de pupil.la vertical, com correspon a un animal de costums nocturns i proporcionen a la gineta una vista penetrant, capaç d'actuar amb molt baixa lluminositat, ajudada a més per les seves vibrises, que li permeten detectar obstacles, fins i tot quasi en la plena foscor de la nit, enmig del bosc.

Les seves potes són curtes però fortes i els seus dits están dotats d'ungles semirectràctils, que tant li permeten córrer a 50km./h, com enfilar-se pels arbres i fer salts de 4 ó 5 metres.

Com deiem més amunt, l'alimentació de la gineta, malgrat ser considerada un carnívor, és força variada i depèn de l'època de l'any. Està constituïda fonamentalment de rosegadors i aus, però de vegades també consumeix conills, insectes i fins i tot pot alimentar-se de fruits, sobretot a l'estiu i a la tardor. És interessant saber també, que té el costum d'utilitzar una roca plana situada en un lloc visible del bosc per defecar-hi habitualment; això ens permet localitzar la seva presència, en una zona determinada. Té el costum d'utilitzar com amagatall i cau de cria, un forat en un tronc o una cova natural. Poden donar a llum els petits qualsevol època de l'any, però preferentment a la primavera.

Gineta
Gineta
Guineu o guilla (Vulpes vulpes)
Guineu o guilla (Vulpes vulpes)

El cas de la guineu (Vulpes vulpes) és complicat ja que  tot i tractar-se d'un carnívor (de fet és un cànid com el gos o el llop) , la seva amplíssima dieta i la seva capacitat d'adaptar-se als ambients fortament humanitzats, ens pot portar a considerar-la com un omnívor.

En efecte, si tenim en compte l'estructura de la seva dentició ens indica que ens trobem clarament davant d'un carnívor i de fet gran part de la seva dieta la formen invertebrats diversos: insectes, mol.luscs, cucs,...però també preses de més gran port com conills, rates, ratolins....Ara bé, també són grans consumidors de fruits diversos, cosa que fa que poguem considerar-lo en certa manera un omnívor.

La relació de la guineu amb els humans, ve d'antic i no són poques les històries populars relacionades amb ella. En certa manera, aquesta "llegenda" ve afavorida per la facilitat amb la que la guineu visita els entorns humans, per aprofitar-se dels recursos alimentaris que aquest involuntàriament li facilita i que la guilla sap aprofitar amb una intel.ligència i astúcia notables.

Teixó
Teixó

Un altre mamífer que podem incloure en  el grup dels omnívors és el teixó (Meles meles) .Dintre de la família dels mustèl.lids, és l'espècie més gran i fàcil de veure (sovint atropellats, desgraciadament, en les seves sortides nocturnes). Amb les seves fortes potes, excaven grans caus comunitaris (teixoneres) que poden durar forces anys. La seva dieta és realment variada, formada per fruits, bolets, micromamífers, cucs,....i malauradament pels pagesos, vegetals conreats.

 
Senglar
Senglar

Però si hi ha un gran mamífer que podem considerar omnívor en el ple sentit de la paraula, aquest és el senglar (Sus scrofa). 

Es tracta d'un porc salvatge, massís i corpulent (sobretot el mascle). El seu cap és molt voluminós i el mussell prominent. El cos, molt més compacte que el dels seus parents casolans, està recobert d'uns forts i llargs pèls. Les potes són curtes i es recolzen en dos dits (s'observen dos més, però estan atrofiats, encara que sovint queden marcats al fang).

El sentit més desenvolupat del senglar és l'olfacte, que li permet localitzar tubercles, fongs i d'altres aliments enterrats, tot furgant amb els seu fort mussell, el terra del bosc; és freqüent trobar a la vora dels camins, les restes d'aquestes furgades del senglar, que detecten la seva presència.

I és que tal com hem dit, el senglar és un omnívor i per tant la seva alimentació molt variada: bolets, invertebrats, fruits caiguts, arrels, bulbs....fins i tot petits mamífers!! . Aquesta alimentació tan variada, ha permès al senglar, colonitzar els ambients més variats i convertir-se hores d'ara en un autèntic problema per la pagesia, i fins i tot per alguns barris de les ciutats!!.

Una altra manera de reconèixer la presència dels senglars, és trobar troncs assenyalats pels ullals dels mascles, o amb les restes d'un bany de fang, als que són tan aficionats. Efectivament, és freqüent que trobem grans tolls d'aigua enfangada, que els senglars han utilitzat per revolcar-s'hi i així tenir cura del seu pelatge. Val la pena esmentar que aquests ullals inferiors, poden arribar a créixer fins a quinze cm. i convertir-se en autèntics punyals. Els superiors, en contacte amb els inferiors, solament serveixen per esmolar les defenses, per això se'ls coneix com "esmoladers" i no acostumen a passar dels tres cm. Aquestes autentiques armes, s'utilitzen en els combats nupcials i com a defensa. Però quins són els seus enemics??

De petits els "raions", que és com es denominen els petits senglars per la seva coloració, són víctimes potencials de molts depredadors, però les poblacions de molts d'aquests (llops, àligues, linx...) han minvat molt, i queden sobretot els toixons i les guineus com a principals depredadors. L'única defensa del petit raió, és quedar-se immòbil i confiar que la seva coloració li permeti passar desapercebut dins del bosc.

Els grans exemplars pràcticament no tenen enemics naturals, ja que les seves defenses i la seva agressivitat són temibles (fins i tot algun llop ha mort en l'intent). Poden utilizar també, molt freqüentment, la defensa comuna, adoptant una forma de rutllana, mirant cap a l'exterior, cobrint totes les direccions. Fins i tot quan dormen, ho fan en una espècie de trinxeres, molt agrupats i mirant alternativament a un i altre costat, de tal manera que puguin captar qualsevol senyal olfactiu.

Els senglars poden fer migracions parcials ( fins a 80 km en una nit!!) , tot cercant zones on trobar menjar, o orientacions de les muntanyes més favorables ( solanes o obagues) segons el moment de l'any. Aquests desplaçaments, els fan en grans grups o "piares" de fins a 50 individus, dirigits normalment, per una femella vella.

Avui en dia, el senglar s'ha convertit en un autèntic problema ambiental donat l'extraordinari creixement de la seva població. Aquest creixement hem d'atribuir-lo a la baixa pressió cinegètica dels seus d'enemics naturals, la seva gran adaptabilitat i la disponibilitat quasi ilimitada de recursos alimentaris de què disposa. Les autoritats competents hauran de prendre les decisions oportunes, que permetin l'equilibri del medi natural i la defensa dels interessos de la pagesia i de la societat en general.


Cabirol (mascle)
Cabirol (mascle)

Pel que fa a grans mamífers herbívors,  esmentarem el cabirol (Capreolus capreolus) que va ser reintroduït al Montnegre amb finalitats cinegètiques, durant la dècada dels 90 i s'ha anat adaptant i extenent per tota la serralada, fins al punt d'haver-se detectat exemplars a la proximitat de Barcelona. Apareix sobretot a zones de bosc obert i camps. Els mascles en temps de zel emeten un so que recorda un lladruc, i en acabar l'hivern perden les banyes. La coloració és més vermellosa a l'estiu i més grisosa a l'hivern.

ELS MICROMAMÍFERS

Dins aquest gran grup inclourem tots aquells mamífers de petita o mitjana grandària, que sens dubte constituexen el nombre més important d'espècies i exemplars en els boscos de la Serralada, però que sovint passen  desapercebuts pel seu tamany. 

Es tracta d'un grup  heterogeni, on hi incabirem bàsicament rossegadors, i insectívors, però que veurem que presenta una gran diversitat de costums alimentaris.



Els rosegadors són aquells mamífers que tenen els incisius de creixement constant, cosa que els obliga a estar contínuament rosegant, per evitar danys en la pròpia boca de l'animal.

Ratolí mediterrani (Mus spretus) : és molt semblant al ratolí casolà, però és més marronós i amb la cua més curta. La seva alimentació tanmateix és principalment granívora. Encara que se'l veu de dia, és essencialment nocturn. Viu en comunitats, s'enfila amb facilitat i és un bon nedador. Cava les seves pròpies galeries i no sufreix hivernació. 

Ratolí mediterrani
Ratolí mediterrani


Com tots els rosegadors és molt prolífic. Pot arribar a tenir 4 ó 5 parts a l'any i en cada un, el nombre de cries pot ser de 5 ó 6 ; aquestes per la seva banda, assoleixen la maduresa sexual, al mes i mig de vida. De tota manera, s'ha de dir que la seva esperança de vida mitjana és bastant curta, de l'ordre de mesos.

S'ha de tenir present a més, que els seus enemics són molts: rapinyaires diürnes i nocturnes sobretot, carnívors, rèptils,...i que si aquests depredadors no haguessin sofert una baixa tan forta, en la seva demografia, possiblement serien ells la millor manera de controlar els prolífics rosegadors.

Cal fer notar l'especialització d'aquest petit mamífer, pels medis "tancats", sent en canvi poc freqüent en ambients més "oberts" i amb menys cobertura vegetal, com conreus i brolles, on abunda el seu parent el ratolí de camp (Apodemus sylvaticus), un xic més gros, orelles més grans, cua més llarga i una coloració marronosa més clara.

Una curiositat entre les caracteritzen el comportament dels rosegadors, és l'aparent "memorització" que fan dels obstacles que troben en les seves sortides nocturnes, com s'ha comprovat experimentalment.

Un altra família de rosegadors de petit tamany, que podrien recordar als ratolins, són els talpons (família micròtids). Veurem però, com diferenciar-los.

El talpó roig (Clethrionomys glareolus) presenta una coloració vermellosa típica a la part superior i més clara per la part inferior. Les orelles són curtes però visibles. La cua, a diferència d'altres talpons és llarga. Les seves "mans" están dotades de 5 dits les posteriors i 4 les anteriors, amb ungles que li permeten enfilar-se amb facilitat. Té totes les dents de creixement constant, a diferència dels ratolins.

Ocupa hàbitats diversos, tant boscans com marges de pedra (per exemple de les vinyes), això si, sembla que sempre necessita una certa cobertura vegetal i un mínim d'humitat. A l'hivern se'l pot trobar en indrets humanitzats com: pallers, graners, soterranis, etc... Es tracta d'una espècie essencialment herbívora, però també consumeix aliments d'origen animal com cucs, larves d'insecte, i fins i tot petites granotes, ous i cries d'ocells....

El seu període d'activitat depèn de l'estació de l'any, i el cicle reproductor ve determinat per les condicions ambientals; en el nostre ambient mediterrani l'activitat sexual es dóna al llarg de tot l'any, però amb un mínim als mesos de primavera i estiu; el nombre de cries oscil.la entre 3 i 6. Les poblacions poden variar en funció de l'aliment disponible al medi, que afecta al cicle reproductor.

És un animal essencialment diürn i molt inquiet, i no hiverna (al menys a les nostres latituds). Les seves galeries no molt profundes, són d'una gran complexitat i acostuma a fabricar-les en terrenys compactes (mai sorrencs!), puix d'aquesta manera en garanteix la seva resistència. Podem detectar la seva presència, pels pilonets de terra que deixa en el terreny.

Val a dir que, donada la seva alimentació fonamentalment herbívora, són ells els culpables de la part més important de danys a les collites, i no els talps com la gent creu.... Quan trobem un fruit rosegat, sabrem que és de talpó roig, perquè comença a rosegar-lo per la punta i sense deixar marques a l'escorça exterior. La seva cua, relativament llarga, és indicadora d'uns hàbits més grimpaires, que els altres talpons més terrícoles i soterranis.

Talpó comú
Talpó comú


Cal també fer esment del talpó comú (Microtus duodecimcostatus), de color més marronós, menys boscà que l'anterior i més propi d'espais oberts.

Dintre del nombrós grup dels rosegadors, si hi ha una espècie amb mala premsa entre els humans és la rata. De les dues espècies presents a Catalunya, ens referirem a la rata negra o traginera (Rattus rattus), ja que l'altra (Rattus norvegicus) és més lligada a indrets humanitzats i vores de riu. No és estrany que els humans mostrin rebuig a aquest animal, ja que durant l'Edat Mitjana, amb les seves puces, les rates van ser portadores de moltes malalties, que van causar una elevada mortalitat, dintre de la població humana de l'època.

Centrant-nos doncs en la rata negra, direm que malgrat el seu nom, la seva coloració és variable que va del negre al marró, passant pel gris; les formes més salvatges, són més clares que les més comensals dels humans. En comparació a la rata comuna, el seu aspecte és més esvelt, la cua més llarga, i els ulls i les orelles grans. A Europa va arribar en temps històrics, segurament provinent de l'India, a través d'Àfrica. Tant la podem trobar en indrets boscans amb força vegetació, com en llocs conreats i cases de pagès i si coincideix amb la rata comuna, aquesta ocupa els llocs baixos i ella els llocs més alts de la casa.

La seva dieta és fonamentalment vegetariana, sense descartar petites quantitats origen animal (sobretot insectes). Als camps i horts consumeix tot tipus de fruites i hortalisses, i visita amb freqüència les zones de les cases amb aliments emmagatzemats. Està en màxima activitat al crepuscle i a l'alba.

En els individus salvatges de l'alzinar, només a l'hivern hi ha una certa devallada en el cicle reproductor, encara que depèn molt de les condicions ambientals. Tenint en compte això, que la gestació és d'uns 22 dies, i que la mitjana de petits està entre 6 i 7, entendrem com sovint poden convertir-se en un problema pels humans. De tota manera, a les zones boscoses no sol constituir poblacions importants.

Molt diferent és el cas de la rata cellarda (Eliomys quercinus), que malgrat el seu nom, no es tracta d'una rata ni d'un ratolí, sinó que pertany a una família diferent de rosegadors: els glírids.

Rata cellarda
Rata cellarda


El seu aspecte de petit "follet de bosc", l'ha fet molt estimada pels humans.  Efectivament podem dir que resulta molt vistosa per la seva variada coloració: un antifaç negre als ulls, la panxa blanca i el mussell i el front marronosos. A més, té una cua molt llarga rematada per un "pinzell" de pèls negres per damunt i blancs per sota. Les orelles són grans i els dits llargs per permetre a l'animal agafar-se a les branques dels arbres i arbusts.

Fisiològicament la rata cellarda està perfectament equipada per la vida nocturna: vista penetrant, fina oïda i olfacte poderós, més l'ajut de les vibrises, que li permeten orientar-se quasi en la foscor absoluta.

S'alimenta sobretot de llavors i fruits, però també d'insectes i petits vertebrats ( de vegades fins i tot pollets!). Aquests hàbits alimentaris porten aparellades determinades adaptacions, tant anatòmiques com de comportament. En efecte l'obtenció dels fruits, comporta una vida grimpadora i arborícola, per la qual cosa, li és de gran utilitat la llarga cua que li serveix de timó estabilitzador en el seus equilibris pel brancatge. Aquesta bonica cua té però una altra utilitat; quan l'animal es veu perseguit per un depredador, pot desprendre's d'ella, causant la distracció de l'enemic. Per altra banda, els seus llargs dits dotats d'ungles, són també un perfecte instrument de seguretat. A més, en la seva faceta de petita predadora d'insectes i petits vertebrats, la rata cellarda compta amb uns fins sentits i ràpids moviments, que la fan molt efectiva.

Aquests fins sentits, no sols li serveixen per a nutrir-se, sinó que també li serveixen per fugir dels seus nombrosos enemics: rèptils, rapinyaires i carnívors com la gineta, de la que ja hem parlat anteriorment i que es també una especialista en la vida arborícola.

Pel que fa a la reproducció, diguem que els mesos de zel són des de l'abril, a finals de setembre i que la gestació dura aproximadament un mes, amb la qual cosa els petits (de tres a vuit) poden venir al món dues vegades a l'any: a la primavera i a la tardor. L'alletament dura un mes, i la vida màxima de cada individu és d'uns cinc anys. Diguem que per fer el seu cau, la rata cellarda acostuma a utilizar forats en els troncs, bé sigui drets o caiguts. També pot construir les seves pròpies galeries al terra, amb diverses entrades de seguretat i diferents dependències on es poden emmagatzemar aliments i tirar endavant la cria dels petits.

Diguem per últim que, una de les pautes de comportament que més caracteritza aquesta família de rosegadors, és la hivernació; d'ací que també se'ls conegui com "rates dormidores". Aquest període de "son hivernal" oscil.la entre l'octubre i el maig, i depèn molt de les condicions climàtiques del territori on visquin. Ben probablement, el canvi climàtic en el que estem immersos, produirà alteracions en aquests bioritmes anuals.

Un altre grup molt important de petits mamífers, que també podem trobar per la nostra serralada, són els insectívors. Es tracta d'un grup molt primitiu de mamífers, potser els més antic, present al nostre planeta des de fa 100 milions d'anys, quan els dinosaures poblaven la Terra. Petits i plantígrads, d'activitat sobretot nocturna i grans devoradors d'invertebrats, gràcies a les seves afilades dents, poden trencar la cuirassa de quitina dels artròpodes i alimentar-se d'aquest grup d'invertebrats, tan nombrós. Ens referirem a les mussaranyes i als eriçons, com a principals representants en el medi forestal del que tractem, ja que els talps hem de considerar-los propis de camps i espais oberts.

Eriçó comú
Eriçó comú

Eriçó comú (Erinaceus europaeus)

Es tracta d'una espècie molt coneguda i relativament fàcil de veure, que sovint trobem atropellada a les carreteres, degut als seus desplaçaments nocturs i els seu hàbit de protegir-se, amb la immobilitat. De fet, la podem trobar a les zones del voltant del bosc i espais humanitzats: camps de conreu, horts i fins i tot jardins. La seva dieta és molt variada: insectes, cargols, llimacs,....però també vertebrats com amfibis, rèptils i petits mamífers... A les nostres latituds, hiberna des d'octubre a abril aproximadament i l'aparellament va de l'abril a l'agost. Poden tenir 2 parts a l'any, amb de 4 a 7 cries, cegues i sordes. Al néixer tenen pues toves i blanques, amagades. Aquestes pues (de 4000 a 8000) són pèls transformats, normalment laxes i doblegats cap enrera. Quan s'espanta o durant el son hivernal, la musculatura es contreu, l'epidermis dorsal es tensa i les pues s'aixequen. Amaga el cap i les potes sota aquest casquet i es converteix en una bola de pues inexpugnable.

Mussaranya comuna
Mussaranya comuna

Mussaranya comuna (Crocidura russula)

Les mussaranyes són uns petit mamífers que recorden als ratolins, però tenen el mussell allargassat, i les orelles i el ulls petits. En el cas de la mussaranya comuna, el tamany oscil.la entre 10 i 13 cm. amb la cua inclosa. El pèl és curt i atapaït, com de bellut sedós i brillant i de color gris-marronós. La seva dentició com a insectívor, és completa i molt angulosa. Llurs potes tenen 5 dits, tant en unes, com en altres extremitats.

Les mussaranyes són animals extraordinàriament actius, tant de dia com de nit i la seva activitat va dirigida sobretot a l'obtenció d'aliment. Com aquest és en general poc ric energèticament, els cal ingerir-ne molt, per a poder subsistir, fins al punt que arriben a menjar en un dia, una quantitat d'aliment superior fins i tot al seu propi pes!.

La dieta de la mussaranya comuna es basa en cucs de terra i d'altres anèl.lids, així com aràcnids, insectes, mol.luscs, i matèria vegetal . Poden tenir fins a tres parts a l'any, però normalment són dos: un a l'abril i l'altre al juny. La gestació dura aproximadament un mes i l'alletament també. Quan els petits están capacitats per sortir fora del cau (localitzat generalment entre les pedres), i per algun motiu han d'abandonar-lo, ho fan formant llargues files o "trens", de manera que l'individu posterior, mossega la base de la cua a l'anterior i així avancen sense perdre's. Això és degut a que la seva vista és limitada i reben la major part de la informació, a través de l'olfacte i el tacte.

Dintre del grup dels insectívors, hem de considerar també als quiròpters, coneguts vulgarment com rat-penats o ratapinyades.

Rat-penat o ratapinyada
Rat-penat o ratapinyada

Són els únics mamífers que volen activament com les aus. Tot el seu cos està adaptat al vol, però les seves ales tenen una estructura molt diferent a les de les aus. Tenen una membrana interdigital anomenada "patagi" que s'extén entre els dits i la cua. La seva alimentació està formada sobretot per insectes, que capturen en ple vol i en la foscor, servint-se d'un sistema de localització anomenat "eco-localització", basat en l'emissió d'ultrasons i que resulta ser d'una gran precisió.

Passen el dia en forats naturals de roques, arbres o construccions humanes. Actualment s'instal.len caixes-niu per afavorir-ne la seva presència, donada la seva utilitat en el control de les poblacions d'insectes.

Les espècies més boscanes pròpies de la Serra de Marina són:

  • Ratpenat nòctul petit ( Nyctalus leisleri)
  • Ratapinyada pipistrel.la de vores clares (Pipistrellus kuhklii)
  • Ratapinyada pipistrel.la comuna (Pipistrellus pipistrellus)

Cal esmentar també, el ratpenat dels graners ( Eptesicus serotinus) per ser de gran tamany, i trobar-se en els ambients més diversos.

¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar