VEGETACIÓ
La coberta vegetal
Fa molts i molts anys enrere, gran part de Catalunya estava coberta de boscos i d'aquests, potser el més típicament vallesenc era l'alzinar, cobrint també gran part del que avui coneixem com Serralada de Marina, en el seu vessant de ponent.
Al llarg dels segles, els humans van anar explotant aquests boscos, tallant les alzines per obtenir fusta i carbó, o desemboscant el terreny en artigueig, per ampliar les terres de conreu.
Així es va arribar a uns mínims forestals, a finals del segle XIX i començament del segle XX, avançada ja la revolució industrial al nostre país.
A mesura que la progressiva utilització dels combustibles fòssils derivats del petroli i l'energia hidroeléctrica, van permetre anar abandonant els combustibles naturals procedents del bosc, van permetre a aquest, una recuperació en l'ocupació del territori.Posteriorment les terres vallesenques de la plana, sofriren l'impacte de la urbanització i la industrialització i progressivament anaren prenent espai als boscos i als espais rurals, o alterant-ne la seva estructura original.
Aquest procés d'alteració per efecte humà, també va afectar a la Serralada de Marina, ja que d'antic l'espècie humana l'ha ocupada, com ho demostren els abundants restes megalítics i poblats ibers encimbellats als turons. En temps més recents, la urbanització, els focs, les línies elèctriques i d'altres causes d'origen humà, han provocat un fort impacte.
La tendència actual però, amb les polítiques de protecció del territori i l'abandó de les cases de pagès, ha estat un progressiu procés de reforestació, guanyant el massís hectàries de massa arbrada.
Ara bé, cal dir que tot aquest procés, ha conduït a que cada vegada sigui més difícil trobar "alzinars purs", i en canvi ens trobem amb boscos "mixtos", bosquines, màquies, i d'altres formes de degradació del bosc primitiu original.
Un bosc és en realitat un conjunt de vegetals de diferents espècies, que tenen unes relacions entre si i amb el medi que els envolta; és a dir, formen una "comunitat". Val a dir, que els boscos són els ecosistemes terrestres amb més biodiversitat del món, i el seu paper en l'equilibri del planeta és determinant, ja que actuen com a reguladors del cicle de l'aigua, capten diòxid de carboni (gas d'efecte hivernacle) i produeixen oxigen, regulen la temperatura i protegeixen contra l'erosió.
L'alzinar en concret és un bosc molt "tancat", ja que les relacions entre els vegetals que el formen són força fixes. També podem dir que és molt estable, ja que el seu aspecte quasi no varia al llarg de l'any. Per altra banda, resulta un bosc força impenetrable i transitar per ell pot ser una tasca costosa; moltes vegades se l'ha comparat amb la selva, i la veritat és que no s'exagera massa!!
Aquest fet és degut a que en el seu estat de mínima degradació, l'alzinar és un bosc format per diferents "estrats" o pisos de vegetació, cadascun amb una alçada diferent, i tots ells entortolligats per les plantes enfiladisses, que constitueixen un embolic vegetal de difícil penetració
Espècies vegetals de l'alzinar
Cal tenir present en primer lloc, que no podem parlar d'alzinar en singular. Segons sigui solana o obaga, muntanya o pla, tipus de sòl,... els vegetals que el formen són diferents. Ens referirem ara a un alzinar "tipus", que lògicament no serà el que trobarem en les nostres passejades per Marina, però que sens dubte ens servirà d'orientació, a l'hora d'intentar reconèixer les espècies vegetals que podem trobar.
Recordem que dins del bosc podem distingir diferents alçades, nivells o estrats de vegetació. En un primer estrat esmentarem les molses i els líquens; aquests tipus de vegetals apareixeran si l'alzinar és prou ombrívol i humit. Com ja és conegut, les molses són uns vegetals molt primitius, sense teixits especialitzats en el transport de substàncies, i que es reprodueixen per espores. Aquests vegetals formen el grup dels briòfits. Els líquens són el resultat de la simbiosi entre una alga i un fong: la primera serà l'encarregada de fer la fotosíntesi i fabricar l'aliment, mentre que el segon proporcionarà el substrat on crèixer i desenvolupar-se, així com els nutrients necessaris. En algunes zones de la serralada especialment obagues i humides, trobem una notable varietat d'espècies de molses, com és el cas d'algunes valls i torrenteres de Céllecs a La Roca. Cal recordar que s'hauria d'evitar la recol.lecció abusiva de molses pels pessebres.
En efecte, la importància de molses i liquens per la supervivència del bosc és molt gran, donat que els podem considerar com agents formadors de sòl. Són capaços de créixer damunt de les roques i gràcies a uns àcids que fabriquen, alterar-ne la seva estructura, tot creant un petit sòl que podrá ser ocupat per altres vegetals superiors.
Tanmateix podrem trobar sobre aquest substrat rocós, plantetes tan ben adaptades com els crespinells ( Sedum sp.) o les orelles de monjo (Umbilicus rupestris), plantes crases (amb elevat contingut d'aigua), així com falgueres com l'herba pigotera ( Polipodium vulgare) capaces de viure en sòls molt pobres.
Podem considerar també en aquest estrat o nivell de vegetació a la falzia negra (Asplenium adiantum-nigrum), una falguera de petit tamany molt representativa de l'alzinar. Les falgueres són també un tipus de vegetal molt primitiu, que tot i tenir ja teixits conductors, necessiten encara de l'aigua per reproduir-se i no posseixen flors ni fruits. Es coneixen com pteridofits.
Tot i tractar-se d'una planta enfiladissa, també podem trobar encatifant el terra del bosc a l'heura (Hedera helix).
Enmig d'aquesta catifa formada per molses, heures i fullaraca podem trobar si les pluges ho permeten, alguns bolets característics d'aquests boscos. Cal recordar que aquests són l'aparell reproductor d'alguns fongs i per tant solament els collirem si estem segurs de què anem a consumir-los, ja que el paper d'aquests éssers vius dins de l'ecosistema forestal és de gran importància. Val a dir que cal ser molt prudent amb la seva toxicitat.
A l'alzinar, alguns dels bolets més abundants són els rossinyols de cabra, els escarlets, les pipes, les trompetes de la mort, l'excel.lent ou de reig, les llanegues i com no la perillossísima farinera borda (Amanita phalloides) que cada temporada causa algun ensurt mortal.
Una planta de talla mitjana que podem considerar dintre del sotabosc de l'alzinar, és el galzeran (Ruscus aculeatus). Aquest curiós vegetal d'aspecte peculiar, és d'un verd intens i presenta l'adaptació morfológica d'haver reduït les seves fulles al màxim, fins quasi fer-se imperceptibles, trobant-se a la base d'unes formacions punxoses, que en realitat són la protecció de les petites flors. Aquestes es transformaran en les boletes vermelles (fruits) tan cobejades com a decoració nadalenca. Actualment però és una espècie protegida.
Cal també esmentar pel seu interès gastronòmic, l'esparraguera (Asparagus acutifolius), una petita liana punxent, molt buscada pels aficionats en determinades èpoques de l'any. Aquesta espècie, ens introdueix a un grup de plantes enfiladisses que ajuden a donar a l'alzinar el seu aspecte selvàtic.
Destacarem la vidiella (Clematis flammula), l' arítjol ( Smilax aspera), l'heura ( Hedera helix), el gatmaimó ( Thamus communis), el lligabosc ( Lonicera implexa), ...entre d'altres. Val a dir que l'heura desenvolupa unes arrels secundàries, que tot escalant els troncs dels arbres a la recerca de la llum, pot arribar a posar en perill la supervivència de l'arbre que li dóna suport, però aquest extrem no és habitual. De la vidiella en destaquem els curiosos fruits plomats que pengen de la planta, arribat el mes de setembre. Pel que fa a l'arítjol, cal remarcar que presenta unes fulles endurides amb agullons a les vores, que també es troben a la tija, i que resulten una bona defensa contra els herbívors. Del lligabosc mediterrani cal destacar-ne la vora transparent de les seves fulles, així com les seves belles i oloroses flors.
Si pugem un graó més, en aquesta complicada "escala" que formen els vegetals de l'alzinar, arribem al nivell dels grans arbusts, alguns d'ells superen els dos metres, i en alguns casos de degradació del bosc, poden arribar a formar denses comunitats que reben el nom de "màquies", en d'altres formen brolles arbrades, on la comunitat arbustiva es veu acompanyada per arbres aïllats.
Els arbusts de l'interior de l'alzinar, hauran d'estar adaptats a les condicions ambientals que hi regnen, sobretot a la poca llum que hi penetra tot l'any.
Si alguna espècie podem considerar absolutament adaptada a aquests factors és el marfull (Viburnum tinus). Tant és així, que forma un aliança amb l'alzina: "l'alzinar amb marfull". Aquesta varietat d'alzinar, és la que podríem considerar potencialment dominant, en el territori on ens situem.
El marfull presenta unes fulles grans, per captar la poca llum que arriba al sotabosc i peludes per evitar en part, la pèrdua d'aigua que el seu gran tamany podria comportar; recordem que aquest és un risc que cal minimitzar en un ambient com el mediterrani. De tota manera és una espècie força sensible als períodes de sequera intensa, mostrant un cert marciment quan aquests es fan llargs.
L'arboç (Arbutus unedo) és un altre arbust de gran port, que podem considerar propi de l'alzinar, encara que molt sovint el trobem formant comunitats arbustives (brolles i màquies), sense cobertura arbòria. Les seves fulles de superfície considerable, presenten un limbe llis i brillant, que li permet soportar bé un elevat grau d'insolació sense una pèrdua excesiva d'aigua. Aquest arbust és molt conegut pel seu fruit les "cireretes de pastor", comestibles directament o en forma de melmelada. En tot cas, cal no abusar-ne, donada la presència d'alcohol en la seva composició.
Un altre arbust que podem incloure en el sotabosc dels nostres alzinars és el bruc. En realitat, les seves característiques morfològiques ens delaten que es tracta d'espècies (Erica scoparia i Erica arborea) pròpies d'espais oberts, però l'evolució dels nostres boscos, ha fet que hores d'ara els haguem d'incloure en la composició florística dels nostres alzinars. En efecte, es tracta d'arbusts de tronc fort i ramificat, amb fulles molt petites i liniars. Les flors també de petit tamany, poden ser verdes o blanquinoses (Bruc boal- Erica arboria), segons es tracti d'una o altra espècie.
Es tracta d'uns arbusts que els humans han utilitzat des d'antic per molts usos; així, se'n feien "feixines" per a encenall pels antics forns de pa, llars de foc, cuines de carbó...També s'utilitzava per fer escombres, donada la resistència de la seva fusta. Un dels usos més curiosos, en el cas del bruc boal, és la utilització de la seva soca per fer pipes de fumar, ja que es tracta d'una fusta de primera qualitat.
Altres espècies arbustives que podem trobar passejant pels nostres boscos de Marina són els aladerns. De fet, l'aladern (Rhamnus alaternus) podem considerar-lo un arbret perennifoli que sovint presenta un port arbustiu. Les seves fulles són ovalades, dentades i lluents. A part, considerarem l'aladern de fulla estreta (Phillyrea angustifolia) de fulles que recorden l'olivera i l'aladern fals (Phillyrea media), de fulles un xic més amples, però també oposades de dos en dos i que es fa en llocs més ombrívols.
També esmentarem l'arç blanc (Crataegus monogyna). Es tracta d'un arbret o arbust espinós, de boniques flors blanques i fruits vermells, que trobarem en aquells indrets més frescals i humits del nostre territori.
Per últim, cal parlar del llentiscle (Pistacia lentiscus). Té les fulles perennes molt aromàtiques, d'olor resinosa, compostes de 6 a 12 foliols i el fruit petit i vermellós, aliment de molts ocells. No es pot considerar exclusiu de l'alzinar, sinó que també està present a d'altres comunitats vegetals més obertes i seques.
Hem de remarcar el dinamisme del paisatge, de tal manera que la vegetació que trobem a les nostres contrades, podem dir que és el resultat de la degració secular de la vegetació clímax ideal, resultat dels canvis naturals i de l'acció humana al llarg del temps.
Hores d'ara doncs, ens trobarem amb diferents estadis de degradació o de successió, donant llocs a brolles, màquies, camps erms,... d'una gran complexitat.
Per altra banda, cal considerar la "dialèctica" permanent entre alzinar i pineda en qualsevol dels casos, i contemplar la possibilitat de què l'alzina pugui recuperar el "terreny perdut"
Val la pena esmentar el paper dels focs de bosc, en aquest procés de degradació i alteració de l'alzinar. En efecte, hem pogut comprovar com en aquests darrers anys, la nostra serralada ha sofert els efectes del foc, sobretot quan arriba l'eixut estival.
Moltes espècies vegetals mediterrànies, presenten adaptacions que les fan resistents als incendis, que de manera natural s'han produït a la regió al llarg dels segles, però la freqüència i la magnitud del foc, ha superat en molt la resposta dels boscos naturals originals, provocant-ne la seva degradació cap a etapes anteriors en forma de brolles, herbassars o màquies.
FOC AL BOSC...
L'acció dels humans.....
Està
clar, per altra banda, l'origen antròpic de la majoria d'aquests incendis, que
els humans de manera intencionada (per raons econòmiques i urbanístiques no
sempre clares) o per simple neglicència,
acaben provocant. Sigui com sigui, el
foc ha actuat a la Serralada de Marina com a element afaiçonador del paisatge
al llarg dels anys, i cal tenir-lo en compte per entendre el seu passat i
evitar-ne la seva acció demolidora de cara al futur.